СЕЗОНА ЈЕ ОВОГ ВОЋА, ИСКОРИСТИТЕ ТО:

Љупка тамноцрвена вишња (lat. Prunus cerasus) потиче из Северне Индије и Ирана. Обожавали су је Персијанци и Римљани, који су с њом упознали Британце, да би је они проширили по свету.

Припремила: Славица Стојкић –  саветодавац ПССС Смедерево

Према будистичкој легенди дрво вишње понудило је своје плодове Маји, Будиној мајци, да буде здрава и сита током трудноће. Легенда има основа, јер вишња негује читав организам и даје осећај ситости.Вишње су познате по својим бројним лековитим својствима и антиоксидативном дејству. Богате су витаминима А, Ц, Е и фолном киселином, минералима калијумом, магнезијумом, гвожђем и влакнима. Вишња садржи феноле, галичну и п-кумаринску киселину, кемферол и кверцетин. Јака противупална својства вишње чине је корисном за смањивање бола код гихта и упале мишића, остеоартритиса и реуматоидног артритиса. Истраживања потврђују да двадесет вишања дневно или концентрат те количине вишања имају исти учинак на ослобађање од бола као аспирин или бруфен.Вишње обилују фенолним једињењима – снажним антиоксидансима које штите нервни систем и спречавају оксидативни стрес. То је битно за старије особе, јер их штити од неуродегенеративних поремећаја попут губитка памћења, сенилне деменције и Алцхајмерове болести. Због високог удела антоцијанина вишње су значајне у превенцији рака, посебно дебелог црева. Вишња је једна од ретких врста воћа које садржи мелатонин – природан хормон који регулише сан. Наше тело иначе природно лучи хормон мелатонин који се ослобађа само током ноћи, обично након девет сати увече и тако подстиче сан. Пре спавања попијте чашу чистог вишњиног сока. То ће вам омогућити дубок, непрекидан и опуштајући сан. Мелатонин се такође користи у лечењу тегоба менопаузе, одвикавања од лекова, код рака дојке и простате, хиперактивности и дефицита пажње.Петељке вишње дају чај који помаже код избацивања песка из мокраћних канала, целулита, импотенције, бубрежних болести и хроничног кашља, док је лишћевишње је одлично средство за лепоту, а помаже код перути и отечених капака.
Овај је плод чест састојак воћних колача, сокова и других укусних посластица. Осим укусом, неодољив је и мирисом, па је популаран додатак козметичким производима.Вишње су доступне током читаве године у смрзнутом, кандираном, сушеном или конзервираном облику и као сок, али су свеже ипак најздравије.Да бисте искористили све предности вишње, дневно конзумирајте једну до две шољице овог воћа.